Ministerul de Externe promovează pe portalulTwitter, pentru românii dinstrăinătate, modul de organizare aprezidențialor, cu sprijinul mai multor trusturide presă și companii pentru popularizarea scrutinului în rândulromânilor care călătoresc sau se află în afara țării.
Oana Marinescu, director general de Diplomație Publică în cadrulMAE, a declarat luni, într-o conferință de presă, că „mai multeinstituții media dar și companii private și de stat s-au implicatbenevol” în campania MAE de mediatizare a alegerilor de la 22noiembrie. Astfel vor fi realizate mai multe afișe. De asemenea, unspot a fost realizat gratuit pentru MAE și urmează să fie prezentatîn aeroportul Otopeni.
Cetățenii români care vor vota la secțiile de votare dinstrăinătate vor fi obligați să completeze o declarație pe proprierăspundere că nu au mai votat și nici nu vor vota la o altă secțiede votare nici pentru președinte, nici pentru referendum, urmândastfel să fie completată o singură declarație pentru ambelescrutine. După completarea declarației, alegătorul va fi întrebatdacă dorește să voteze atât pentru prezidențiale cât și pentrureferendum.
Cei care vor dori să voteze pentru referendumul pe temaParlamentului unicameral vor primi două buletine de vot pe fiecaredintre acestea fiind înscrisă câte o întrebare. Astfel, primulbuletin de vot va avea înscrisă pe el întrebarea „Sunteți de acordcu trecerea la un Parlament unicameral în România?” iar în cazulcelui de-al doilea buletin de vot întrebarea va fi: „Sunteți deacord cu reducerea numărului de parlamentari la maxim 300?”.Alegătorii nu vor putea opta pentru una dintre cele două întrebări.Buletinele de vot cu întrebările pentru referendum vor fi tipăriteîn culori diferite – negru pentru prima întrebare și albastrupentru cea de-a doua întrebare.
Secțiile de votare vor avea câte trei urne fiecare – una pentrualegerile prezidențiale și câte una pentru fiecare.